Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2015 20:48 - Какво се случи, след като пристигнахме в Коста Рика
Автор: balebalev Категория: Други   
Прочетен: 9802 Коментари: 19 Гласове:
17

Последна промяна: 03.03.2015 01:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
 
 
 
  След като преминахме стария ЖП-мост и се озовахме в Коста Рика, трябваше да изачакме голяма опашка, за да ни проверят паспортите и да ни бият по един печат. За щастие имаше лека облачност и не изпукахме от жега. Разнообразявахме се, четейки рекламните плакатчета за жълта треска, малария и някакви други адски тропически болести, които имало шанс да хванем в Коста Рика. Пишеше че за такива като мен, които не са си направили имунизации, шансовете са наистина нелоши. :)))
  Както и да е, докопахме се до печатите, пуснахме по една вода в митничарския кенеф и пристъпихме в Коста Рика.

image
Добре дошли в Коста Рика!

image
Costa Rica - Centroamerica

  В село Sixaola имаше някаква умряла автогара и си купихме билети за Пуерто Виехо де Таламанка, където имало страшен купон и било пълно с расти, които слушат реге. Палтихме с американски долари, а ни върнаха рестото в местни пари - колони. Колон означавало на испански Колумб, съответно парите им са Колумби. Монетите от 100 и 500 Колумба са доста разпространени и са огромни. Приличат на жълтици и много пасват към един очукан пиратски сандък.
  Автобусът беше бая раздрънкан и нямаше климатик, така че шофьорът периодично отваряше задната врата, за да става течение. След 1-2 часа таралянкане се добрахме до Пуерто Виехо, където имало страшни расти. Расти не видяхме, но за сметка на това изглеждаше доста скучновато и много приличаше на някакво тропическо Поморие.

image
В центъра на тропическото Поморие стърчеше древен индиански тотем


Тук, поради мързел, пак ще включа една моя сводка от Фейсбука:

  Онзиден пристигнахме в Коста Рика, прекосявайки стария жп-мост на границата с Панама. Веднага взехме автобус до Пуерто Виехо де Таламанка, където имало веселба и расти. Обстановката се оказа доста скучна, но за щастие попаднахме на мощен италианец с гола глава и татуировки, в чиято кръчма се продаваха грамадни (750мл) ледени бири, на смешната цена от $3. Почерпихме се обилно на фона на диско-шлагери от 80-те и 90-те години. В квартирата ни нахапаха комари и без колебание се метнахме на рейса до град Лимон, който закъсня с един час, понеже бил спукал гума.

image
Комарестата квартира в Пуерто Виехо беше сгушена в чудно хубава градина

image
Имахме си даже и банан

image
Входът на квартирата в Пуерто Виехо (тропическото Поморие)

  По път към град Лимон, в рейса мина амбулантен търговец, мъж с психически проблеми изпя песен и събра дарения, а накрая се качи и ушев, който ни провери паспортите, макар че се возехме на вътрешна линия.
  В град Лимон сградите бяха грозни, мръсни и с олющена мазилка. Освен това всичките бяха плътно опасани с кръгове от бодлива тел и с решетки на всички врати и прозорци. Мотахеа се и съмнителни типчета, които ние за по-кратко наричаме "типчета". Подтиснахме се доста, но все пак опитахме 1-2 хотела. Външните врати бяха дебели заключени решетки, които се отваряха от рецепциониста, след като прецени, че гостите не са типчета. В единия хотел дори телевизорът беше в стоманен кафез, миришеше на мухъл и най-евтината стая струваше $60. Лесно взехме решение да се върнем на автогарата и да продължим на където и да е.
  На автогарата заварихме трите германки от Хамбург, които пътуваха в нашия рейс от Пуерто Виехо до Лимон. Те също бяха спекли от решетките, бодливата тел и типчетата, и искаха да се махат. Хванахме две типчета, да ни закарат до пристанището с такси. Яки негри с тежки и дебели ланци по ръцете и вратовете, много пръстени и кървавочервени очи. Изклатиха ни с дърварска тарифа, но когато пробвахме да се пазарим, типчетата се разлютиха и ние чинно си платихме.
  Пристанището беше малко и мърляво, много отдалечено, в някаква промишлена зона. Отново всички сгради бяха опасани с бодлива тел, а освен това гъмжеше от типчета. Типчетата бяха поискали на германките по 110 долара на калпак, за да ги закарат до резервата Тортугеро. Нормалната цена за този курс е 40, което пак е супер завишено. Казаха че ако и ние се качим на лодката, ще ни прекарат за по $80. Пресметнахме че ако се върнем в Лимон ще трябва да платим таксито, по 30 за хотел, а има и шанс типчета да ни вземат всичките пари (точно бяхме изтеглили от банкомата). Решихме да дадем на измамниците по една осемдесетица и да се махаме час по-скоро от това коварно място.
  Капитанът ни беше отличен дебел чичка с тениска, навита до циците, под която висеше шкембе. Имаше рунтави мустаци и носеше очила с рогови рамки. Представи се с думите: "Йо сой капитан Ел Мустачо!" и прихна да се смее. Настани ни в лодката и даде мръсна газ, а пред нас предстояха близо 60 километра път през през влажната и рунтава жунгла.

image
Капитан Мустачо се мотае по пристанището, а на заден план трите германки от Хамбург се пазарят с едно мангалесто типче за цената


  Започнаха да се редят гледки, сякаш излезли от снимките на "Нешънъл джеографик", така че бързо забравихме неприятното впечатление от типчетата. Имаше пъстроцветни пеперуди, екзотични птици, които плавно летяха паралелно с нашата лодка, а дори и крокодили. За съжаление Ел Мустачо караше като луд и почти всички снимки станаха размазани.

image
Птичката Кингфишер, която гълта цели рибки

image
Не липсваха и крокодили, които в последствие един приятел ми обясни, че били алигатори


   По едно време заваля пороен тропически дъжд, над водата се издигна мъгла и обстановката стана мега-екзотична. Мустачо непрекъснато ставаше от стола, пляскаше с ръце, вдигаше палец като иконката "лайк" и плямпаше нещо на испански. Настроението на всички вече беше отлично.

image
Пороен дъжд ни пердаши сред пищната тропическа растителност

image
Мустачо дава газ сред пороя


 По едно време Ел Мустачо намали и видяхме, че от един напречен канал група хора махат с ръце, а лодката им се е заглавила в тинята. Оказа се, че това е пътят, по който трябва да продължим, но водата е спаднала и е непроходим.

image
Мустачо отива да обсъди ситуацията със селяните, чиято лодка се е заглавила в тинята

За щастие едната германка значеше испански и имахме възможност да обсъдим ситуацията. Мустачо предложи да ни върне до Лимон или да ни откара до едно близко село сред джунглата, до което няма път и се стига само с лодка. Само като чухме за Лимон настръхнахме и казахме да ни кара до селото. Метна ни набързо, разбрахме се утре да се чакаме на същото място в 7 сутринта и Мустачо отпраши с лодката в неизвестна посока.
  В селото ни упътиха към някакъв американец (Ел Гринго), който давал стаи. С Нашата група остана при грингото, а германките казаха, че им мирише на мухъл и заминаха да търсят нещо друго.

image
Село Парисмина, което е насред джунглите и до него се стига само по вода

image
Изглед от мухлясалата стая, в която ни настани грингото



Следва продължение!



Гласувай:
18



1. balebalev - Малко...
02.03.2015 21:13
Малко лъжлив ше дойда. :)
цитирай
2. balebalev - Тя даже вече Гинка ме хвана веднъж
02.03.2015 21:20
как съм направил колажчета, сякаш съм в Маями... хахаха. Голям смях падна тогава! :)))
цитирай
3. rustam - При тези дъждове
02.03.2015 23:29
и цялата влага, чак тука при мен замириса на мухъл.
Като чета пътеписа, оставам с впечатление, че да пътешестваш в Коста Рика си е бая екстремно преживяване

Учудващо е, че сред тази мизерия има банкомати Тия типчета май са нещо като нашите мутри?
цитирай
4. balebalev - При тези дъждове
03.03.2015 00:03
rustam написа:
и цялата влага, чак тука при мен замириса на мухъл.
Като чета пътеписа, оставям с впечатление, че да пътешестваш в Коста Рика си е бая екстремно преживяване

Учудващо е, че сред тази мизерия има банкомати Тия типчета май са нещо като нашите мутри?


Най-интересното тепърва предстои. В следващата част ще джапаме в тинята, сред крокодили. :)))

Банкомати се намират във всички по-големи градове. За съжаление някои са капризни и не искат да пущат кешовица. Ние първоначално мислехме да изтеглим голяма сума, която да ни стигне за цялото пътуване, но после попрочетохме за типчетата и решихме, че независимо от таксата (8 - 15 евра на транзакция) е по-добре да теглим периодично по толкова, колкото да ни стигнат до следващия град с банкомат.

Иначе типчетата в Панама и Коста Рика са доста по-кротки от типчетата в Ел Салвадор, Хондурас или Колумбия например. Въпреки това имаше доста квартали, където ни казаха да не стъпваме, както и такива, където можеш да се разхождаш през деня, но стъмни ли се, е препоръчително да се вземе такси. Ние случайно попаднахме в един такъв (виж предишните постинги), но беше посред бял ден, а и бяхме с кола, така че се размина безпроблемно. :)
цитирай
5. mnogotup - Супеp, ausgezeichnet!
03.03.2015 09:27
Много ми хаpесаха пътеписите. :)
цитирай
6. balebalev - Много ми хаpесаха пътеписите. :...
03.03.2015 09:40
анонимен написа:
Много ми хаpесаха пътеписите. :)


Мерси! Скоро ще пусна още.
цитирай
7. mimogarcia - Супер!
03.03.2015 11:55
За догодина съм решил да си направя по-екстремно пътешествие, но със сигурност няма да е в тази посока! Много хубаво си описал нещата! Браво! Това Вашето си е чист "СЪРВАЙВър".
цитирай
8. balebalev - За догодина съм решил да си направя ...
03.03.2015 12:32
mimogarcia написа:
За догодина съм решил да си направя по-екстремно пътешествие, но със сигурност няма да е в тази посока! Много хубаво си описал нещата! Браво! Това Вашето си е чист "СЪРВАЙВър".


Пътешествията са супер! Ти накъде си решил да се отправиш?
цитирай
9. ironia - Бале,
03.03.2015 16:26
Струваше ли си да ходиш чак до Коста Рика, за да се надрусаш, да пиеш бира, да те пердаши дъжд и да мухлясваш?
Всичкото това можеше да си доставиш и в Берлин. Даже можеше да срещаш по три германки на всяка минута.
Ама пуста суета. Ще ходиш, щото после ще има пътепис в блог.бг. Сървайварски, така да се каже.:D
цитирай
10. balebalev - Струваше ли си да ходиш чак до Коста ...
04.03.2015 07:48
ironia написа:
Струваше ли си да ходиш чак до Коста Рика, за да се надрусаш, да пиеш бира


Това не е съвсем коректно. Ходих до Испания, САЩ, Панама и Коста Рика, а не само до Коста Рика.
цитирай
11. balebalev - Респект и за този постинг.
04.03.2015 07:49
bryunetsnakovalnia10 написа:
Според мен такъв дух му е нужен на блог.бг, а не политиканстване или... не дай си боже това от първия коментирал.

Поздрави от... г0г0, клонинг мой.
/последното е шега естествено/


Мерси!

ПП Кой е Гого?
цитирай
12. viovioi - Чудесен пътепис!
04.03.2015 08:59
Давай продължението. Защо ли не виждам на първа този превъзходен постинг? Мисля че там му е мястото.
цитирай
13. zuzi0550 - пътеписите са много добри! при п...
06.03.2015 14:33
пътеписите са много добри! при положение, че съм ходил 4 пъти в Коста Рика, ми беше изключително интересно докато четях!

пп. всъщност, най интересните пътеписи които съм чел в блог.бг, са писани или от тебе или от мар866.
цитирай
14. balebalev - пътеписите са много добри! при п...
06.03.2015 15:29
zuzi0550 написа:
пътеписите са много добри! при положение, че съм ходил 4 пъти в Коста Рика, ми беше изключително интересно докато четях!

пп. всъщност, най интересните пътеписи които съм чел в блог.бг, са писани или от тебе или от мар866.


А ти по работа ли ходиш в Коста Рика или на туризъм?
цитирай
15. zuzi0550 - пътеписите са много добри! при п...
06.03.2015 20:29
balebalev написа:
zuzi0550 написа:
пътеписите са много добри! при положение, че съм ходил 4 пъти в Коста Рика, ми беше изключително интересно докато четях!

пп. всъщност, най интересните пътеписи които съм чел в блог.бг, са писани или от тебе или от мар866.


А ти по работа ли ходиш в Коста Рика или на туризъм?



ходя при една приятелка, която живее там.
цитирай
16. balebalev - Ама обикаляте ли жунглите
06.03.2015 20:58
или само в градска среда?

Аз съм изключително впечатлен от красотата на природата и безумното разнообразие от животни, но като веселба и парти е кръгла нула в сравнение с Азия.
цитирай
17. zuzi0550 - в Коста Рика не съм обикалял в джу...
09.03.2015 12:37
в Коста Рика не съм обикалял в джунглата, само в градска среда, но то в тия държави, в градовете е по опасно отколкото в джунглите.

пп. един съвет от мен: никога не стъпвай в Салвадор.
цитирай
18. balebalev - пп. един съвет от мен: никога не ...
09.03.2015 14:41
zuzi0550 написа:


пп. един съвет от мен: никога не стъпвай в Салвадор.


А в Хондурас? :)))

цитирай
19. zuzi0550 - в Хондурас и Гватемала също.:)
10.03.2015 09:42
в Хондурас и Гватемала също.:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: balebalev
Категория: Други
Прочетен: 542261
Постинги: 224
Коментари: 2181
Гласове: 1159
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930